Kosten van een makelaar

Gemiddelde courtages

Tegenwoordig willen veel woningeigenaren weten of de kosten die een makelaar vraagt of dat redelijk is. Of dat de makelaar overbetaald zijn voor hun aangeboden diensten. Doordat er tegenwoordig veel wordt overboden binnen een korte tijd is de vraag vaak of je dan zoveel moet betalen voor een makelaar. Kun je het ten slotte niet zelf doen? 

 

Op basis van onderzoek is gebleken dat gemiddeld offerte van een verkoopmakelaar ongeveer 1,4% van de verkoopprijs is. Wanneer je een huis van € 400.000, – wilt verkopen levert dat een rekening op van € 5.600, -. De hoogte van het bedrag zal natuurlijk oplopen naarmate de vraagprijs hoger is.

Uit het onderzoek is meteen gebleken dat de hoogste courtage ongeveer 2,10% is en het laagste 0,5%. Ongeveer een kwart van de makelaars geeft aan meteen met een vast bedrag te willen werken. 

Stel de juiste vragen en onderhandel over de prijs

Zoals aangegeven zijn de courtages vrij onderhandelbaar. De makelaars concurreren op verschillende punten, waarbij een belangrijk punt het courtage is. Stel de juiste kritische vragen over de opstartkosten, hoe de kosten opgebouwd zijn en je kunt altijd werken met een staffel waarbij de makelaar een bonus kan verdienen bij een bepaalde verkoopprijs. Zo heb je beide dezelfde intentie!

 

Juiste Makelaars adviseert om mensen die hun huis willen verkopen om nooit met slechts één makelaar in gesprek te gaan. Vergelijk altijd twee makelaars om zo de goede en slechte punten van de makelaar te herkennen. Zo kom je erachter in welke makelaar je het meeste vertrouwen hebt. Direct twee geschikte verkoopmakelaars vinden? Klik dan hier.  

 

Wees voorzichtig met een staffel

Zoals in de vorige paragraaf beschreven werken veel makelaars met een bonuscourtage, de zogenoemde staffel. Indien de woning meer oplevert dan een bepaald bedrag, dan kan de makelaar bijvoorbeeld 10% van de extra opbrengst ontvangen. Dit komt dan voor in combinatie met een laag standaardcourtage. Maar op deze manier kan de rekening flink oplopen!

Voordat je dit soort afspraken met een makelaar maakt is het raadzaam om de vraagprijs en verkoopprijs bij twee makelaars te controleren. Zo weet je zeker dat de makelaar hun voorstel van de vraagprijs een realistische prijs is. Veel huizen die worden verkocht, worden hedendaags boven de vraagprijs verkocht. Dit maakt dit soort constructies erg interessant voor een makelaar. Doe daarom goed onderzoek voordat je akkoord gaat met deze constructies. 

In populaire gebieden in combinatie met gemiddelde prijsklasse, starten de biedingen direct na de eerste bezichtigingen en zit er tevens een tijdslimiet aan vast. In ongeveer 40 procent van de gevallen vorig jaar werden de huizen overboden. Daarnaast heeft een koper in dit segment slechts drie huizen gemiddeld om uit te kiezen.

Opstartkosten van een makelaar

Naast het gevraagde courtage berekenen ongeveer 80% van de makelaars ook nog opstartkosten voor het inmeten van de woning, de foto’s, plattegronden en de verkoopbrochure laten maken. De eerste kennismakingsgesprekken zijn altijd gratis. 

 

Gemiddeld bedragen deze kosten € 500,- en worden betaald bij het tekenen van de opdracht. Soms kan het ook mogelijk zijn om dit bedrag te verrekenen bij de betaling van de gehele courtage. 

Een aantal handige tips:

  • Kijk niet alleen naar de hoogte van de courtage, maar ook naar de afgesproken bonuscourtages. Vergelijk daarnaast de opstartkosten. Deze ben je kwijt wanneer je je verkoopopdracht intrekt.
  • Wat zit er bij het verkooppakket? Vraag dit goed na, voordat je voor onverwachte kosten komt te staan.
  • Controleer of het bedrag inclusief of exclusief btw wordt berekend. 

VEEL VOORKOMENDE VRAGEN

Klik op de vraag om uit te klappen. Staat je vraag er niet bij? Laat het ons weten, wij helpen je graag verder!

Een verkoopmakelaar kost gemiddeld tussen de 1 procent en de 2 procent van de verkoopsom van je huis. Bij het aankopen is het bedrag lager, ongeveer tussen de 0,5 procent en de 1 procent van de aankoopsom.

Niks! Deze dienst is geheel gratis, dus grijp vooral deze kans en probeer het uit. Wij krijgen een kleine bijdrage van de makelaars nadat jij een succesvolle transactie hebt gedaan met een van de geselecteerde makelaars. Zo creëren we een win-win situatie. 

Nadat wij de aanvraag in behandeling hebben genomen nemen we allereerst telefonisch contact met je op. Vervolgens brengen wij je in contact met de 2 geselecteerde makelaars. 

De makelaar neemt het liefste telefonisch contact met je op. Zo kan de makelaar zijn strategie uitleggen en een afspraak met je inplannen om je woning te komen bezichtigen. Op deze manier heeft de makelaar het beste inzicht en kan hij echt een offerte op maat maken.

Over het algemeen vraagt iedere makelaar een courtage op basis van de verkoopsom. Sommige makelaars brengen ook opstartkosten in rekening. Wanneer je uiteindelijk niet besluit de koop via die makelaar te doen ben je wel de opstartkosten kwijt.