taken verkoopmakelaar

Huis verkopen

Wat doet de makelaar?

Hier lees je in een kort overzicht wat de taken van een makelaar zijn. Voor een uitgebreidere uitleg, neem contact met ons op. 

1. Vraagprijs bepalen

De makelaar maakt een schatting van de waarde van de woning en een bijbehorende strategie om de woning zo goed mogelijk in de markt te zetten.

2. Marketingstrategie opzetten

Naast de prijsstrategie bedenkt de makelaar hoe de woning zo goed mogelijk in de markt gezet kan worden. Denk hierbij aan promotie kanalen en het netwerk wat de makelaar heeft opgebouwd.

3. Woning verkoopbaar maken

De makelaar zorgt ervoor dat er foto's gemaakt worden, plus ingemeten. Dat het huis er goed uitziet op de foto's en uiteindelijk online zet op verschillende huizenplatforms.

4. Bezichtigingen

De makelaar verzorgd de bezichtigingen van potentiële kopers, in overleg met jou. Zo kan het huis extra gepromoot worden en de bieders warm te maken voor het huis!

5. Onderhandelingen

Als er biedingen binnenkomen bij de makelaars zal hij met je overleggen welke biedingen er zijn en onder welke voorwaarden. Daarna zal de makelaar namens jou onderhandelen over de beste prijs en voorwaarden.

6. Ondertekenen koopovereenkomst

Ben je het eens geworden? Dan zal er een overeenkomst opgesteld worden. Het is pas officieel als dit bij de notaris getekend is.

7. De overdracht

De notaris zorgt dat de overdracht netjes verloopt. Op de afgesproken datum zal de overdracht van de woning zijn. Je tekent hier de akte van levering.

VEEL VOORKOMENDE VRAGEN

Klik op de vraag om uit te klappen. Staat je vraag er niet bij? Laat het ons weten, wij helpen je graag verder!

Een verkoopmakelaar kost gemiddeld tussen de 1 procent en de 2 procent van de verkoopsom van je huis. Bij het aankopen is het bedrag lager, ongeveer tussen de 0,5 procent en de 1 procent van de aankoopsom.

Niks! Deze dienst is geheel gratis, dus grijp vooral deze kans en probeer het uit. Wij krijgen een kleine bijdrage van de makelaars nadat jij een succesvolle transactie hebt gedaan met een van de geselecteerde makelaars. Zo creëren we een win-win situatie. 

Nadat wij de aanvraag in behandeling hebben genomen nemen we allereerst telefonisch contact met je op. Vervolgens brengen wij je in contact met de 2 geselecteerde makelaars. 

De makelaar neemt het liefste telefonisch contact met je op. Zo kan de makelaar zijn strategie uitleggen en een afspraak met je inplannen om je woning te komen bezichtigen. Op deze manier heeft de makelaar het beste inzicht en kan hij echt een offerte op maat maken.

Over het algemeen vraagt iedere makelaar een courtage op basis van de verkoopsom. Sommige makelaars brengen ook opstartkosten in rekening. Wanneer je uiteindelijk niet besluit de koop via die makelaar te doen ben je wel de opstartkosten kwijt.